top of page
Image by The Climate Reality Project

OFFENTLIG UPPHANDLING

Bidma hjälper företag att lyckas med anbud i offentlig upphandling.

Det är vanligt att företag kontaktar oss efter att ha försökt lämna anbud på egen hand men inte riktigt lyckats. Det kan bero på bristande kunskap om hur man gör, eller så är du en av de många företag som har vunnit en upphandling men inte fått någon affär ur vinsten. Det är också vanligt att företag kommer till oss utan någon tidigare erfarenhet av den offentliga marknaden och är intresserade av att förstå dess potential.

​

Vi hjälper våra kunder med två huvudsaker:

​

  • Höja och säkra kvaliteten på inlämnade anbud

  • Öka antalet inlämnade anbud

​

Det är kombinationen av dessa två delar som ger resultat. En vanlig missuppfattning är att man kan lämna det perfekta anbudet och vinna varje gång, men så ser inte verkligheten ut. Att arbeta med offentlig upphandling är precis som allt annat försäljningsarbete: "desto fler dörrar man knackar på, desto fler 'ja tack' får man".

​

Det är just detta som är Bidmas största styrka. Vi arbetar med våra kunder över tid och bygger strategiska partnerskap. Vi lär känna företagets styrkor och svagheter och arbetar nära tillsammans med kunden för att nå gemensamma affärsmål.

Bidma - Expert inom offentlig upphandling från start till mål

Vi på Bidma arbetar tillsammans med våra kunder för att säkerställa att de tar hem upphandlingsaffärer. Vi börjar med att sätta upp en bevakningsprofil för att identifiera relevanta offentliga upphandlingar för våra kunder. Sedan sammanställer vi en sammanfattning av kraven och förutsättningarna för den aktuella upphandlingen och ger vår reflektion om kundens chans att vinna affären. ​ Efter att vi har kommit överens om att lämna in anbud sätter vi samman en projektplan och bokar in ett uppstartsmöte. Under arbetets gång arbetar vi parallellt med kunden genom att skriva kvalitetsledningssystem, miljöledningssystem och företagspresentationer samt fylla i systemmallar för att underlätta för kunden. ​ Vi ger också löpande kvalitativ feedback och hjälper kunden att läsa "mellan raderna" och ställa frågor till den upphandlande enheten. Cirka en vecka innan sista anbudsdag kvalitetsgranskar vi hela anbudet noggrant för att säkerställa att allt efterfrågas finns med och att anbudet är tydligt och konsekvent. ​ När kunden skickar in anbudet säkerställer vi att upphandlingen har gått rätt till. Vid positivt utfall analyserar vi vad som gjorde att vi vann affären och tar med oss utvecklingsmöjligheter inför kommande upphandlingar. Vid negativt utfall går vi igenom och analyserar vad som hände för att bli bättre. ​ Bidma är din partner genom hela processen från start till mål. Kontakta oss idag för att diskutera dina affärsmöjligheter inom offentlig upphandling.

Lagen om offentlig upphandling - LOU

LOU är ett viktigt regelverk som styr inköp för alla myndigheter, regioner, kommuner och bolag som finansieras av skattepengar. Syftet med lagen är att motverka korruption och säkerställa att medborgarna får så mycket som möjligt för sina skattepengar genom schysst konkurrens på marknaden. ​ Vi på Bidma ser tyvärr att många upplever LOU som krånglig och byråkratisk. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på några viktiga punkter när det gäller upphandlingar enligt LOU: ​ Läs noga igenom upphandlingsunderlaget och svara på alla efterfrågade delar. Kompletteringar av otydliga anbud är begränsade för att säkerställa likabehandling. Använd frågor och svar-funktionen för att få klarhet i oklarheter. Frågor och svar publiceras så att alla kan ta del av svaren, och du som ställer frågor är anonym. Säkerställ att allt som efterfrågas bifogas i anbudsportalen. Det är inte tillåtet att hänvisa till en extern hemsida för mer information. Var noga med att kontrollera omfattningen av kraven och begränsningarna i upphandlingsverktygen. Olika upphandlingsverktyg kan ha olika omfattning av begränsningar för fritextsvar.

Korta frågor och svar om offentlig upphandling - Bidma

Är du osäker på hur offentlig upphandling fungerar? Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om ämnet. ​ Hur går upphandlingar till? ​ Offentliga upphandlingar publiceras offentligt på registrerade annonsdatabaser. Den upphandlande enheten, exempelvis en kommun, beskriver sina behov och den privata aktören lämnar offert baserat på behovet som beskrivs i förfrågningsunderlaget. Det eller de anbud, dvs. offerter, som upphandlaren bedömer som bäst baserat på den utvärderingsmodell som beskrivs i upphandlingen, tilldelas kontrakt. Alla som har lämnat anbud får ta del av hur utvärderingen har gått till och vem som vann kontraktet. ​ Var kan man hitta upphandlingar? ​ Det finns flera verktyg på marknaden som gör det enkelt att hitta offentliga upphandlingar. Mercell Opic (opic.com), Pabliq (pabliq.se) och Offentliga upphandlingar (offentligaupphandlingar.se) är några av de vanligaste. ​ Vad krävs för att lämna anbud i en offentlig upphandling? ​ Kraven för att lämna anbud i en offentlig upphandling beror på vad som upphandlas och vilka krav den upphandlande enheten har. De vanligaste kraven är att man ska vara ett registrerat bolag som betalar sina skatter och har god kreditvärdighet. Dessutom krävs det ofta att man kan bevisa sin erfarenhet genom att visa upp referenser, CV och arbetsprover. Vill du lära dig mer om offentlig upphandling och hur du kan lämna anbud? Kontakta Bidma idag så hjälper vi dig!

bottom of page